2012. augusztus 12., vasárnap

Kérdések és válaszok

  1. Mágia: Milyen határai vannak ebben a világban a mágiának? Mennyire lehet erős egy ember, és hogyan dől el az, hogy ki milyen erős? Csak a tanultakon múlik, vagy örökletes is? Ha valakinek örökletesen erős képességei vannak, de nem tanítják, az magától megtanulhat valamennyire varázsolni?

Ugyanolyan határai vannak, mint bárminek, amit ismerünk. Ugyanúgy születéstől fogva dől el, hogy milyen tehetséges valaki benne, mint mondjuk a számtanhoz ki mennyire ért. Egy bizonyos fokig mindenki fejlesztheti a képességeit, viszont onnantól fogva már csak az adottságoktól függ. Örökletesen jó képességekkel autodidakta módon lehet tanulni, de mindenképp egyszerűbb ha tanítják, ettől függetlenül jó mágussá válhat.

  1. A Birodalom társadalma: pontosan hogyan néz ki ez a társdalom, kik a vezetői, és azok hogyan kapják meg a tisztségüket? (Az Alapítók hatalomátvétele előtti időszakra gondolok). Az látszik a szövegből, hogy a tanácsadók fontos emberek, őket válasszák, vagy az Uralkodó jelöli ki, vagy öröklik a címet? Mi a szerepe az arisztokráciának? Kratan, mint arisztokrata szerepel a történetben, de ez csak egy formális cím (mint pl. Angliában), vagy ezek a családok jelentős politikai hatalmat is birtokolnak?

Nagyjából egy abszolutista berendezkedésű állam, amelynek élén az Uralkodó állt. Azért nagyjából, mert voltak különböző elemek, amelyek inkább a szabadelvű demokráciára emlékeztetnek, így például a cenzúramentesség, vagy széles beleszólás az állam ügyeibe. De ezektől eltekintve az Uralkodónak korlátlan hatalma volt, a végrehajtó hatalom fejeként. A tanácsosokat választják, illetve az Uralkodó is nevezhet ki ha akar, így ez vegyes rendszer. Az ő szerepük a törvények alkotásában van és azok megtárgyalásában. A Tanács illetve az Uralkodó is kezdeményezhet törvényt, amelyet végül az Uralkodó fogad el. Így az Uralkodó a törvényhozás feje is kiegészítve a Tanáccsal. Ettől függetlenül azért az Uralkodó minden törvényt megtárgyalt a Tanáccsal, bár jogilag erre semmi nem kötelezte, inkább csak egyfajta gesztus az emberek felé, hogy nem tiporja el a jogaikat -> ezért volt nagy felháborodás, amikor különböző intézkedéseket, törvényeket hozott maga, ezt használták ki Woziefék. 
Az arisztokraták megbecsült emberek, akik évszázadok folyamán vívták ki az elismerést, illetve a vagyonukat. Magából a címből viszont nem következik, hogy politikai hatalmat is birtokol egy-egy arisztokrata, viszont gyakorlatilag olyan vagyoni hatalommal bírnak, hogy azt könnyedén politikai hatalommá konvertálhatják (pl. a Godfrey család is egy szektort kormányoz jó ideje, de ez nem öröklés alapján, legalábbis kimondva, jogilag nem).

  1. Merlin és Grimoire: miért nem csaptak később újra össze? Grimoire csak várta, hogy megszülessen az Átokhozó, és közben hagyta Merlint szabadon tevékenykedni? Merlin pedig azt hitte, hogy Grimoire meghalt? Akkor miért nem bizonyosodott meg erről? A Birodalom vallásában milyen szerepe van a kettőnek? Merlint jónak, Grimoire-t pedig rossznak állítják be, még valami Inkvizíció is említésre került, ami üldözte a grimoireistákat. Ez hogyan alakult így? Ezt a hivatalos vallást maga Merlin alapította meg? Egyáltalán, a „jelenben” mennyit tudnak az átlagemberek a két mágusról, és az Alapítókról, illetve mennyit tudnak erről a papok?

Merlin és Grimoire összecsapása hatalmas erőket szabadított fel, hisz gyakorlatilag lyukat ütöttek a valóság szövetén, ahogy az írva is volt. Merlin az összecsapás után nem mutatkozott nyíltan, hanem csak a háttérből irányította az eseményeket, Grimoire pedig vagy nem volt képes megtalálni, vagy nem is akarta, hisz az utolsó küzdelmükben is csúfosan alulmaradt. Merlin egy idő után pedig rájött, hogy Grimoire valóban nem az Átokhozó volt, illetve hogy ő maga sem az Aranygyermek, így elkezdte a keresést a valódi kiválasztottak után.
A vallásban mindketten pozitív alakok, hisz ők ismertették meg a világot a mágiával, a kettejük összecsapása meg nem volt ismert más előtt. Különböző szekták spekuláltak csak néha, hogy valójában mi is történhetett, hisz a két hős eltűnésével elég sok halott maradt hátra (pl. Grimoire felesége és emberei), de ők sem tudták pontosan a dolgokat, néha pedig túlmisztifikálták. A grimoireisták is valami ilyesmik voltak, akik Grimoiret tették meg minden mágia forrásának, Merlint pedig gonosz pusztítónak és hadat üzentek az Alapítók vallása ellen. Az Inkvizíciót a Birodalom keltette életre, hogy a grimoireistákkal leszámoljanak.
Az átlagemberek annyit tudnak, mint amennyit mi tudunk az Istenről, prófétákról, Jézusról nagyjából. Kusza történetek tömkelege, csak ott egy valami alá is támasztja ezt, a mágia bizonyított léte.

  1. A régi Istenek léteztek valaha? Az Alapítók azt állítják nem, de akár hazudhatnak is, ráadásul a Végtelen Úr otthonában, a börtönben istenszerű alakok raboskodnak, szóval valamiféle istenek mégiscsak léteznek. (Még ha nem is igazi istenek, de az embereknél nagyobb hatalmú lények feltehetően)

Bár a történet szempontjából lényegtelen, de nem léteztek. :D A Végtelen Úrnál különböző világokról lettek odahozva magukat isteneknek kikiáltó nagyhatalmú lények.

  1. Az Alapítók: mikor kezdtek el ténylegesen tevékenykedni ebben a világban? A „Bukott angyal 2”-ben az szerepel, hogy „Az Alapítók elfoglalták ezt a világot, a jogos örökségüket.” Utána viszont nekem inkább úgy tűnik, hogy csak a történet jelenében kezdtek el aktívan tevékenykedni, a hatalom átvételével. (Illetve nyilván már korábban annak előkészítésével, de az az előtti háromezer akárhány évben tevékenykedtek aktívan is, vagy hagyták a dolgokat maguktól alakulni, esetleg csak Merlinen keresztül avatkoztak be?) Van rangsor az Alapítók között? Magukról mindig egyenlőként beszélnek, de „Wozief” amolyan főnök-félének tűnik. És ki a „Mester” akire Wozief gondol? („azonban gyorsan megértette, hogy a Mester döntése szükségszerű volt. Sőt, egyre inkább kezdte megszokni Wozief öregedő, de elegáns személyét” Itt kire gondolt? A Nagy Ő? Más nem nagyon lehet egy Alapító mestere, vele viszont tudtommal nincs kapcsolat.)

Az Alapítók testileg az Aranygyermek megszületésekor kezdték a tevékenységüket, mikor Merlin megtalálta Kratant. Addig csak Merlinen keresztül dolgoztak, bár nem sokat, hisz addig nem volt semmi okuk arra, hogy bárhogy is beavatkozzanak a világ folyamatiba.
Az Alapítók egyenlők, Wozief főnöksége amiatt tűnhet ki, mert a Bizottságon belül szétosztották a tennivalókat, és ő felel a legtöbb irányítással kapcsolatos dologért, illetve a bürokrácia egy részéért. De maguk között ez nem számít, Wozief említi is Nicolenak, hogy ne különböztesse meg.
A mester ott Merlint jelenti, nem inkább fölé-alárendeltségi viszonyt jellemez, inkább csak azt, hogy Merlin készítette elő az érkezésüket, ő jelölte ki a különböző tanácsosokat, embereket, akiket később megszálltak.

  1. Technika szerepe: a világ technikája mennyire épít a mágiára? Minden mágikus erővel működik, vagy vannak ténylegesen gépi (fizikai) energiával működő szerkezetek is? (A bonyolultabb dolgokra gondolok, nem az egyszerű - pl háztartási – gépekre.) Léteznek olyan fegyverek (védős és támadó), amikkel az egyszerű emberek is hatékonyan vehetik fel a harcot mágusok ellen?

Csak az működik mágikus erővel, amit amúgy túl nehéz lenne megoldani fizikaival, illetve könnyít rajta. Különböző építmények, építőgépek például maradtak fizikaiak, hisz semmi nem indokolja, hogy mágikusak legyenek.
Léteznek, majd lesznek is. :D

  1. A Birodalom történelme: ezzel kapcsolatban minden érdekel. A leginkább arra lennék kíváncsi, hogy a mostani Birodalom abból az országból jött e létre, amiért Merlinek annak idején harcoltak? És hogyan, és mikor hódította meg a többi országot?

Ez nagyon hosszú mese lenne, és én még nem is találtam ki, hisz egyébként lényegtelen a történet szempontjából. :D Esetleg az egésznek a végén lesz egy függelék, amiben évszámokkal le lesz írva, de ezt még nem tudom.

  1. A végső csata az Erebosban: utalás van valamiféle szabályokra. Mik ezek a szabályok és kitől erednek? (Gondolom ez nagyon spoileres lenne, de azért valamit jó lenne megtudni erről is)

Spoileres lenne minden válaszom.

  1. Egy technikai jellegű kérdés: megoldható esetleg, hogy a különböző bejegyzéseket címkékkel lásd el? (Pl az adott bejegyzés központ szereplője alapján: Brian, Nicole, Kratan, stb.) Ez nagyon megkönnyebbítené a visszaolvasást, főleg ha az ember konkrétan keres valamit a szövegben.

Persze, majd megcsinálom, amikor lesz rá időm. J

  1. Azt lehet tudni, hogy hány fejezetes lesz az Aether?

Jelenleg még nem tudom, de a mostani állás szerint annyi mindennek kell történnie, hogy biztos, hogy több lesz mint az Erebos. 10-12 akár.

  1. Kb. ugyan így lesznek bontva a fejezetek(4-5 részesek lesznek)?

Igen ezt szeretném tartani, bár esetleg lehet még 6 is.

  1.  A mágiával szinte mindenre képesek, pl.: mint a zöld lámpás, csak ugye ő a gyűrűjével volt képes egyes dolgokra, gondolom a mágia nem ennyire "határolt". Szóval kb. le tudnád nekem pontosan írni a te elképzelésed alapján az ebben a világban jelen lévő mágiát?

Lásd az első kérdést. A mágia határai ott vannak ahol bármi más határai. Tanulástól és tehetségtől függ. Bármit nem lehet megtenni, de zseniális mágusok, mint pl. Grimoire és Merlin elég erős varázslatokkal bírtak. Attól függ mennyire képesek befolyásolni a körülöttük és bennük áramló erőt, de természetesen mindenre még ők sem voltak képesek.
Az Alapítókat pedig a szabályok kötik ahhoz, hogy a teremtő erejüket ne használhassák fel, tehát nem tudnak egy kisbolygót létrehozni a semmiből és nekicsapni a bolygónak. De amint a Freightliner csatából is kiderül, a természetes mágikus erejük is jóval meghaladja a hétköznapi mágusokét, még Merlinéket is (Freightliner egy hegycsúcsot emel fel). 

-----

Hogy a várakozás ne legyen olyan rossz, egy teaser posztert dobtam össze Számotokra. :D

1 megjegyzés: